A Review Of solunum yetmezliği
Wiki Article
Yapılan kan testleri, kanın asitlik derecesini ölçmek için kullanılmaktadır. Ayrıca bu testler kandaki oksijen ve karbondioksit oranlarının belirlenmesini sağlayarak solunum yetmezliği tanısı koyulmasına gardenımcı olur.
Hastalık seviyesi ve hastanın genel durumu ile yakından ilişkili olan tedavi sürecinde, uzman hekim önerilerine mutlaka uyulması ve düzenli tetkiklerin yapılması gerekir.
Kalp yetmezliği: Kalp yetmezliği olan kişilerde, kalbin yeterli miktarda kan pompalamaması sonucu, oksijen alımı azalabilir.
Solunum yetmezliği, dokularda yeterli oksijen bulunmadığında veya kanda çAlright fazla karbondioksit bulunduğunda meydana gelir. Bazı durumlarda her ikisi de görülebilir. Bu nedenle solunum yetmezliği iki ana türe ayrılır:
Solunum birçOkay organın birbiriyle bağlantılı bir şekilde çalışmasını gerekli kılan komplike bir durumdur. Bu sistemlerden herhangi birinde yaşanan trouble solunum yetmezliği yaşanmasına neden olabilir. Solunum işinin tamamlanması için temiz havanın akciğerlere ulaşması, akciğerlerde oksijen-karbondioksit değişiminin olması ve dokulara oksijenin iletilmesi gerekir.
Solunum fonksiyon testleri: Astım, KOAH, İntertisiyel akciğer hastalıkları gibi kronik akciğer rahatsızlıklarını hakkında bilgi verir.
Bu durum, vücutta daha fazla toksik madde birikmesine yol açar. Ayrıca kan ve diğer vüReduce sıvıları olması gerekenden daha asidik bir hal alır. Bu da solunum yetmezliği olarak tanımlanır. Solunum yetmezliği, asit oranını etkilemesi nedeniyle solunumsal asidoz veya asitlenme olarak da bilinir.
Hastalara solunum yetmezliği tanısı koyulurken ilk olarak fizik muayene yapılması gerekmektedir. Semptomlarla birlikte hastanın genel sağlık durumu ve tıbbi geçmişi de değerlendirilerek ön tanı koyulması mümkündür.
Solunum yetmezliği, akciğerlerin kana oksijen yüklemesinde veya karbondioksiti çıkarmasında yaşadığı aksaklık sürecini tanımlar. Kanda oksijen miktarının azalması veya karbondioksit miktarının artması ile karakterizedir.
Kronik solunum yetmezliği tipleri solunum yetmezliği olan hastalarda alevlenmeleri ve komplikasyonları önlemek için grip ve pnömokok pnömonisi gibi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı aşılama yapılması esastır.
Akut solunum yetmezliği, kritik durumdaki solunum yetmezliği nedir hastaların yoğun bakım ünitesine yatırılmasının yaygın nedenlerinden biridir. Yoğun bakım ünitesinde uzun süreli yatış gerekse de bazı hastalar için bu süre daha kısa olabilir.
Bu mekanizmalarla gaz alışverişi sağlanabiliyorsa, başka ifadeyle hastanın spontan solunumu ile gaz-alışverişi sağlanabiliyorsa solunum sıkıntısı var demektir. Ancak bu mekanizmaların uzun süreli kullanımı hastayı yorar ve solunum işlevleri giderek kötüleşir. Spontan solunum yeterli gaz alışverişini sağlayamamaya başlar. Solunumla ilgili bu evrenin erken fark edilerek oksijenizasyonun sağlanmasıyla bu mekanizmalar ortadan kalkar ve ordinary solunum fonksiyonlarına geri dönüş sağlanır.
Bu hastalıkların ortak özelliği üst solunum yolunda (karina üstü) tıkanmaya neden olmalarıdır. Tıkanmanın derecesine solunum yetmezliği nedir göre değişik ağırlıkta solunum sıkıntısı ve bazen de solunum yetersizliği gelişebilir.
O2 basıncında azalmaya bağlıdır. Bu nedenle çok yükseklere tırmanan profesyonel dağcılar oksijen